Från Mexikos mest kända kafferegion, Chiapas, kommer detta kaffe som odlats av familjen Velasquez som tog över odlingarna Finca El Progreso 1980. Familjen med sina medarbetare är dedikerade att framställa högkvalitativt kaffe med höga smakprofiler.
Odlingarna ligger på ca 1100 möh och plantorna växer i soliga områden på flacka lerjordar. De skördas mellan oktober-mars. Bönorna tvättas, därefter fermenterade mellan 20 -24 h. De har en jämn fin yta vilket ger en jämn rostning.
Denna skörd bjuder på en delikat kropp med låg syra, som vänslas med aromer av mogen frukt och toner av mjölkchoklad och mandel. Den förlängda eftersmaken karaktäriseras av toner från wafers och malt.
Kaffet håller en gyllene ganska tjock crema.
Passar fint att använda i en blandning som man vill ha lite sötma i, alternativt tona ner. Den är även bra som singelböna och ger då ett milt lite sötare kaffe.
Altitude 1100
Skördetid okt-mars
Process Fully Washed, ferment 20-24h
Sort Costa Rica 95, Colombia & Catimor
Crema thickness 7,9
Body 7,8
Acidity 7,7
Sweetness 8,0
Bitterness 7,7