Sidamo regionen är känt för sina exceptionellt smakrika gourmet kaffe. Bönorna odlas i små byar på bergssluttningarna. Bensa är rikt på färska vattenkällor och har perfekt klimat för att odla hög kvalitativt Arabica kaffe.
Regionen karaktäriseras av småskaliga självförsörjande jordbruk, mestadels familjer som har små landområden vid sina hus . Kaffebuskarna växer mestadels i skugga bland andra växter, och hela familjen hjälps åt att skörda. Bönorna lämnas sedan till Bensa där de skalas och fementeras i vattentankar, därefter torkas de i solen på upphöjda afrikanska bäddar.
Kaffet är fylligt och välbalanserat och har medium syra. Den har en intensiv aprikos doft som sammaflätas med annanas, banan och citrus, och följs av en ren eftersmak.
Altitude 1850-2077
Skördetid jan 2021
Process Fully Washed, long fermentation approx 36-48h, sundried
Sort mix of traditional Herlooms
Crema thickness 7,9
Body 7,9
Acidity 8,1
Sweetness 8,0
Biterness 8,0
Cupping Score 85,5
lot 20/0101