Ethiopien anses vara kaffets vagga och känt för faktumet att det var i Kaffa regionen där Coffea Arabica växte vilt. I dagsläget odlas det kaffe i många olika områden i landet, mestadels av små odlare på mindre landområden.
Kaffe från Sidamo har en distinkt karaktär och en unik kopp profil, de benämns som ett av de bästa i världen! Området har några av de högsta odlingsplatserna i landet på höjder mellan 1500 - 2200 möh. En följd av detta är att bönorna mognar långsamt och därav utvecklar mer intensiva smaker och hög kvaliet. Många av Ethiopiens Grade 1 och Grade 2 bönor, som är de högsta graderingen kommer från Sidamo området.
Denna skörd av utvalda bönor har odlats av en grupp av 250 småodlare i byn Shantawene i Bensa distriktet. Tillsammans har de skördat och därefter levererat bönorna till Ayla Shantawene Washing station. De röda mogna bären läggs i stora vatten tankar för att sortera bort dålig bär. De torkas sedan på upphöjda afrikanska bäddar i 30 dagar. De torkas långsamt i mer vind än direkt solljus för bästa resultat.
I koppen finner vi ett kaffe med elegant, klar syra och mjuk kropp. Intensiva toner av mogen mango och söta jordgubbar avrundas med en förnimmelse av kardemumma.
Område Sidamo
Altitude 1990-2150
Skördetid nov-feb
Process natural
Sort 74148
Cuppingscore 87
Skörd 2024